Info Leidsche Rijn
Actueel Weer en Webcam Leidsche Rijn Utrecht
Uw advertentie hier?
Stuur ons een email


Vacature plaatsen?
klik hier


Informatie & Foto's Leidsche Rijn


Deelgebieden:
Woonwijken: Parken: Winkelcentra: Bedrijventerreinen:
Langerak
Parkwijk
Veldhuizen
Vleuterweide
De Balije
Terwijde
Het Zand
De Woerd
Leidsche Rijn Centrum
Centrale Zone
Leidsche Rijn Park
Prinses Amaliapark
Park de Hoge Weide
Park Groot Zandveld
De Veldhof - Veldhuizen
Parkwijk - Parkwijk
Mereveldplein - De Meern
Hinderstein - Vleuten
Papendorp
De Wetering-Noord
De Wetering-Zuid
Oudenrijn-Strijkviertel

Algemene informatie
In Leidsche Rijn Utrecht, gelegen aan de westkant van de 'bestaande' stad, tussen de dorpen Vleuten en De Meern, worden in totaal circa 30.000 woningen gebouwd voor 90.000 mensen en dat maakt Leidsche Rijn tot de grootste Vinex-locatie van Nederland. De totale omvang van de bevolking zal in 2015, inclusief de dorpskernen Vleuten en De Meern vergelijkbaar zijn met een stad als Leeuwarden.

Het is een gebied met ambitie: Leidsche Rijn Centrum wil het 'tweede stadscentrum van Utrecht' worden. De centrale ligging, de goede bereikbaarheid en de vele voorzieningen maken Leidsche Rijn aantrekkelijk voor inwoners van de hele regio. Door de centrale ligging van Leidsche Rijn is niet alleen de Utrechtse binnenstad, maar heel Nederland binnen handbereik. Voor een betere verbinding met Utrecht komen er drie nieuwe bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal en wordt de A2 gedeeltelijk verlegd. De komende jaren staan in het teken van een goede verkeersontsluiting, met twee nieuwe treinstations en drie snelle busbanen. En als de fietsbrug bij Oog in Al klaar is, zijn er vier bruggen waarover fietsers veilig en snel naar de binnenstad kunnen rijden.

Leidsche Rijn is geen reguliere nieuwbouwlocatie; het is een divers gebied waarin bestaande dorpskernen, infrastructuur en archeologische vondsten worden gecombineerd met nieuwbouw.

Op dit moment wonen er (najaar 2005) ruim 21.000 mensen in Leidsche Rijn en er zijn ongeveer 8.500 woningen opgeleverd. De wijken Langerak I, Langerak II, Parkwijk Zuid, Parkwijk Noord en Veldhuizen zijn bijna klaar. In september van 2002 is gestart met de bouw van de wijk Terwijde. Eind 2003 betrokken de eerste bewoners daar hun huis. Inmiddels is ook de bouw van de wijken Vleuterweide, De Balije en 't Zand van start gegaan.
Zie ook: Opleveringsaantallen per wijk

Uit onderzoek naar de bevolkingssamenstelling blijkt dat het grootste gedeelte van de Leidsche Rijners bestaat uit jonge tweeverdieners. Zie ook: Wijkenmonitor 2004 (PDF, 180 KB).

Masterplan Leidsche Rijn
Het Masterplan Leidsche Rijn kent drie grote ontwerpthema's: compactheid, duurzaamheid, en identiteit of karakter. Compactheid van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn ontstaat als het nieuwe stadsdeel in nauwe verbinding staat met de 'bestaande' bebouwing van Vleuten, De Meern en de 'oude' stad Utrecht. De snelweg (A2) en het Amsterdam Rijnkanaal zijn dan obstakels. Omdat te omzeilen is een plan ontwikkeld voor de gedeeltelijke overkapping van de A2. In het kader van duurzaamheid wordt gezocht naar een evenwicht tussen regionale ontwikkeling en de zorg voor het milieu en de woonomgeving. Een van de uitwerkingen is het unieke watersysteem van Leidsche Rijn waarin het oppervlaktewater wordt opgevangen en vastgehouden in de wijk. De wadi's zijn daar zichtbare kenmerken van. Leidsche Rijn kan zijn identiteit gaan ontleden aan de bijzondere combinatie van functies (denk bijvoorbeeld aan de kinderclusters in de wijk) en de grote openbare ruimtes, zoals het Leidsche Rijn Park in het midden van de wijk.